2013. szeptember 8., vasárnap

100-ból 1?

Elég régóta érlelődik már bennem, és most már úgy döntöttem kiírom magamból, mert szerintem ezzel a gondolattal nem vagyok egyedül.


Amiről szó lenne az a mangákban lévő szerelmi felépítettség 2 személy között legyen az a shoujo, yaoi vagy akár yuri.
Mostanában elkezdtem olvasni (megjegyzem lány létemre) az első yuri-t pusztán kíváncsiságból, összehasonlításként, mert óriási yaoi fan vagyok.
De sajnos csalódnom kellett (pedig elég neves műveket olvastam), mivel itt is nem a yuri vonallal van a gond, hanem a szerelmi kapcsolat felépítése.

"Mert én itt vagyok neked!"-oké.... de hogy kerültél közel?!

Először még a lány a pasikra bukik, majd hirtelen jön az eddig ismeretlen lány, és slussz passz beleszeret teljesen értelmetlenül, megalapozatlanul.
Ám nem csak itt.
Sajnos a yaoi kategóriában is ez a helyzet erősen.Nekem nem elég ha két bishounen van, és ott akrobatizálnak az ágyon. Történet kell, és felépített érzelmi kapcsolat!!
Egy kezemen meg tudom számolni a több mint 3 év alatt és közel 500 darab után, hogy hány olyan mangát olvastam, amire ha mondják, hogy X manga akkor egyből beugrik, hogy "Ja, igen azt olvastam! " és épp ez a gond, hogy az összes csak úgy van, semmi maradandót, egyedit nem tud nyújtani.
A shoujo-ra inkább már nem is térek ki, mert még oneshot-nál meg is engedhető, de amikor már látom, hogy több mint 10 köteten van túl, de még sem a kapcsolatuk előrehaladásában nincs semmi, vagy a lány 2 személy között őrlődik, vagy a személyes kedvencem a félreértések sorozata van, ott erősen felmegy a pumpa és vagy dobom a picsába, vagy hagyok egy kis idők még lenyugszok és majd később talán előveszem.


De hogy ne csak negatívat írjak, azért van pár tényleg igazán jó, kiemelkedően felépített mű.

Bár yuri műfajban még nem találtam, de annyira nem is áll igazán közel hozzám, abban még nem találtam meg a nekem való, az ízlésemnek megfelelő művet.

Yaoi kategóriában is van pár ilyen amit ide lehetne sorolni, mint mondjuk személyes kedvencem évek óta a Koisuru Boukun, ami mind érzelmekben, mind történetben nagyszerűen felépített remekmű, és az az amit mindenki tudnék ajánlani akár nő, akár férfi (persze, ha nem taszítja a hímnemet eme műfaj)



De hála istennek a shoujo műfajon belül egész elviselhető szám van a sok "szemét" között.
Mint például a Skip Beat a személyes kedvencem, évek óta első számú helyen ácsorgó szintén remekmű, amitől a blogon már írtam is.
De ott van még mint erősen kiemelkedő művek:Ouran Highschool Host Club,Kimi ni Todoke, Nana, Special A.
Szóval, bár a legtöbb rossz azért, hogy pozitívan zárjam az írást, pár nagyon jó mű azért születik is, de sokkal jobb lenne, ha a legtöbb mangaka gondolkodna és úgy írná a művet, nem csak a többi mangakát követne mintha ez egy tehéncsorda lenne.